Amsterdam in top 10 werkbestemmingen onder Europese beroepsbevolking

Amsterdam is onder Europese beroepsbevolking één van de favoriete steden om in te werken. Ruim 2 miljoen personen noemt Amsterdam als één van de voorkeurssteden om in te werken.

600 steden onderzocht

Het in Rotterdam-gevestigde databedrijf Intelligence Group (IG!) onderzocht onder bijna 100,000 mensen welke wereldwijde steden het populairst zijn om in te werken. In het 200-pagina’s tellende European Talent Intelligence Manual 2022 bericht IG! dat Amsterdam tot de top 10 favoriete steden wereldwijd behoort onder Europeanen. Londen is daarin de favoriete stad, gevolgd door New York en Parijs.

Amsterdam vooral populair onder jongeren

Amsterdam blijkt vooral populair onder mensen jonger dan 35 jaar (40%). Administratie (17%), Financieel (10%) en IT (8%) zijn functiegroepen die vooral heil zien in een verblijf in de Nederlandse hoofdstad. Verpleging (1%), Dierenartsen (1%) en mensen met een Directie/management-functie (1%) zijn functiegroepen die minder voor Amsterdam als voorkeurslocatie kiezen.

‘De belangrijkste magneet van Nederland’

Werknemers uit Polen, Griekenland en Slovenië hebben een meer dan gemiddeld grote voorkeur voor Amsterdam, terwijl dit bij Letten, Fransen en Zweden veel minder dan gemiddeld het geval is. “Amsterdam is de belangrijkste magneet van Nederland op de internationale arbeidsmarkt”, stelt Geert-Jan Waasdorp, CEO van Intelligence Group. “Relatief aantrekkelijker dan Nederland dat op positie 12 staat qua populariteitsscore. De populariteit van steden is bijna los te zien van landen.”

“Amsterdam is de belangrijkste magneet van Nederland op de internationale arbeidsmarkt."

De effecten van Trump en Brexit

Zo constateerde Waasdorp met zijn bedrijf dat Duitsland gemiddeld populairder is dan Engeland — maar Londen daarentegen beter scoort dan Berlijn. “In eerder onderzoek zagen we ook dat New York steevast boven Londen scoorde — maar we zien dat, door COVID en de veranderende politieke omgeving, de populariteit van New York niet goed heeft gedaan. Daarentegen lijkt de Brexit geen afbreuk te hebben gedaan aan de populariteit van Londen om in te werken en te wonen. De populariteit van Engeland heeft er echter wel onder geleden.”

Londen is de voorkeursstad onder Nederlanders

Nederlanders die zelf in het buitenland willen wonen en werken geven ook de voorkeur aan Londen, gevolgd door Barcelona en New York. Ook hier zien we opnieuw de voorkeur van Spanje terugkomen bij Nederlanders, zoals met Madrid op de zesde plek

1.     Londen             24%
2.     Barcelona         22%
3.     New York          19%
4.     Berlijn              14%
5.     Parijs                12%
6.     Madrid             11%
7.     Rome               8%
8.     Lissabon           7%
9.     Sydney             6%
10.  Brussel             6%

Meer achtergrondinformatie?

Intelligence Group heeft gedetailleerde informatie van de beweegmotieven van de Europese beroepsbevolking in 27 landen. Van Franse jongeren die wel of niet in de Nederlandse horeca willen werken tot en met waar je software-engineers kunt vinden in Oost-Europa. De Europese Talent Intelligence Manual 2022 is gevuld met duizenden nuttige statistieken over de Europese arbeidsmarkt. Het rapport gratis is de downloaden.